| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
timberek
|
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 13:44 Temat postu: problem z grzejnikiem maxi |
|
|
Witam,wzeszłym roku kupiłam grzejnik Maxi. W tamtym sezonie grzewczym nie było w sumie problemów. Grzejnik grzał jak należy.
Problem zaczął się teraz, gdy rozpoczął się nowy sezon grzewczy. Grzejnik jest niemal zimny. Zwykły kaloryfer w innym pomieszczeniu grzeje dobrze, po czym poznałam, że to nie wina zbyt słabego ogrzewania.
Grzejnik Maxi odpowietrzyłam i nic to nie dało. Żadne ustawienia od zeszłego roku nie były zmieniane, więc powinien działać tak jak wtedy. A jednak w pokoju jest zimno i grzejnik jest bardzo lekko ciepły.\
Co jeszcze można zrobić, by Maxi zaczął grzać solidniej? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Admin
|
Wysłany: Czw Lis 19, 2009 8:09 Temat postu: |
|
|
Dziwne to, że grzał i nie grzeje
Raczej nie jest to wina grzejnika - ponieważ grzejnik ma określoną wydajność i jak przepływa przez niego czynnik grzewczy czyli ciepła woda o dopowiedniej temperaturze to będzie on dawał tyle ciepła ile jest określone jako jego wydajność cieplna.
Trzeba by było sprawdzić czy zawory są drożne, bo może przypchały się jakimiś zanieczyszczeniami z instalacji.
Nie wiem czy to własna kotłownia czy sieć ale mozliwa jest też taka sytuacja, że sieć miejska może mieć w tej chwili niższe parametry niż zimą i jeżeli grzejnik Maxi jest dobrany o mniejszej mocy, w stosunku do innych grzejników, to może teraz nie dogrzewać.
Kombinowałbym raczej w takich kierunkach a nie szukał przyczyny w samym grzejniku.
We wszelkich znanych mi podobnych sytuacjach była to wina zaworów, instalacji, jej regulacji lub błędów w doborze grzejników.
Pozdrawiam
DM |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|